PRIVACY NOTICE

Axiata Digital Services Sdn. Bhd. (“ADS“, “we“, “us“, or “our“) values your privacy and we are committed to protecting all Personal Data (as defined below) kept by us, in accordance with the relevant laws (including the Personal Data Protection Act, 2010) (collectively known as “Applicable Laws”), this Privacy Notice (as defined below) and our Terms of Use. All our activities are underpinned by our T.R.U.S.T principles of being Transparent, respecting your Rights, in our Use of your Personal Data, through robust cyber Security practices and we take due care when Transfer of data is required. 

The following terms and conditions (“Privacy Notice”) govern your access and use of our services, through your email communication with us, through your participation in our events, seminars and/or other promotional activities, through our general business contact with you, and through this website https://www.axiatadigital.com and all information, content, products, services and functionality available at or through the site (collectively, “Website“). This Website is owned and operated by us, a company incorporated under the laws of Malaysia with its business address at Level 32, Axiata Tower, 9, Jalan Stesen Sentral 5, Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, MALAYSIA.

For the avoidance of doubt, unless the context requires otherwise, the words used in this Privacy Notice shall have the same meanings stipulated in the Terms of Use.

This Privacy Notice explains:

  1. The type of Personal Data we collect and how we collect it;
  2. How we use your Personal Data;
  3. The parties that we disclose the Personal Data to;
  4. Transfer of your Personal Data (if any);
  5. The storage and retention of your Personal Data; and
  6. The choices we offer, including how to access and update your Personal Data.

By using our Website, you agree to this Privacy Notice and you will be deemed to have consented to the collection, use and disclosure of your Personal Data in accordance with this Privacy Notice. You also agree to obtain consent from your customers, employees and agents and employees for the use and access of their Personal Data by us and other third parties.

 

WHAT KIND OF PERSONAL DATA WE COLLECT AND HOW WE COLLECT IT

“Personal Data” means any information that relates to you, directly or indirectly, or allows someone to identify you.

Anonymous Information”, means, data that is not associated with or linked to your Personal Data including aggregated information. Anonymous Information does not, by itself, permit the identification of individual persons.

In order to enable us to provide you access to this Website we may need to and/or may be required to collect, record, hold, use, disclose and store (i.e. “process”) Personal Data and Anonymous Information, including, but not limited to:

  1. Information you provide to us through your relationship with us, including but not limited to, information provided by you when using this Website. Examples include:
    • Personal Information from you, available upon your access or use of our Website, and any other information you directly give us through this Website (including, but not limited to User Content that you send through this Website).
    • Information about your interactions with this Website.
    • Information, if any, necessary to complete a transaction through this Website.
    • Information from written communications when you provide us Feedback and Correspondence, or contact us.
  2. Information collected by technology via this Website. For example:
    • Information from you, including your web browser type, Internet Protocol (IP) address (a number that is automatically assigned to your computer when you use the Internet, which may vary from session to session), domain name, user profiles, and/or a date/time stamp for your visit, and, with respect to your mobile phone, the unique device identifier, better known as the Android ID and advertising ID.
    • Information from third party service providers, with your consent, which may include your profile content or other types of personally identifiable information.
    • Cookies and URL information to gather information regarding the date and time of your visit and the information for which you searched and viewed. “Cookies” are small pieces of information that a website sends to your computer’s hard drive while you are viewing a website. We may use both session Cookies (which expire once you close your web browser) and persistent Cookies (which stay on your computer until you delete them) to provide you with a more personal and interactive experience on this Website. Persistent Cookies can be removed by following web browser’s directions.
    • Information from corresponding technologies used in connection with mobile phones, including the Android ID, to record date, time, search and viewing information related to your mobile phone.
    • Information about how you use and interact with this Website and this Website via third party analytics services such as Google Analytics( https://www.google.com/analytics ) or Google AdSense ( https://www.google.com/adsense ). Such third party analytics services may use Cookies to gather information such as the pages you visited, your IP address, a date/time stamp for your visit and the sites that redirected you to this Website.
  3. Information from third parties such as any credit reference information providers, credit reporting agencies and government/statutory agencies.
  4. Information from such other sources which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted.
  5. Information collected from you about others in situations where you decide to invite a third party to access or use this Website. We will collect your and the third party’s names and e-mail addresses in order to send an e-mail and follow up with the third party.

 

HOW WE USE YOUR PERSONAL DATA

We will process your Personal Data (including your sensitive Personal Data) in accordance with the Applicable Laws based on the most recent amendments, this Privacy Notice and any privacy terms contained in your agreement(s) or terms of use with us. We may ‘process’ your Personal Data by collecting, recording, holding, storing, using and/or disclosing it.

  1. For general use or collected by technology. In addition to the purposes stated above, we may use your Personal Data either to respond to requests that you make, or to aid us in serving you better, whether or not through technological means, for one or more of the following purposes:
    • to provide you the access to this Website;
    • to identify you as a user in our system;
    • to provide improved administration of our Website;
    • to notify visitors about updates to our Website;
    • to promote our Website; or products, services and special offers of third parties whose products and services we think may be of interest to you;
    • to improve and customize the quality of experience when you interact with our Website;
    • to send you administrative e-mail responses or notifications, such as security or support and maintenance advisories;
    • to respond to your inquiries related to employment opportunities or other requests;
    • to send offers and promotional materials related to our Website and for other marketing purposes;
    • to track user-specific information on what pages users access or visit;
    • to improve and customize the quality of experience when you interact with this Website, and this Website;
    • for the purposes of enforcing or defending our legal rights and/or obtaining legal advice;
    • to assist in the prevention, detection or investigation of crime or possible criminal activities or for the administration of justice;
    • for security and internal audit purposes;
    • for such other purposes as may be directed or consented to by you; and
    • for all other purposes in relation to or incidental to the above.
  2. Creation of Anonymous Information. We may also pseudonymise, anonymise or aggregate your Personal Data that make the data personally identifiable to you or any third party. This Anonymous Information may be used to personalize this Website, including directing certain advertisements to make them more relevant to you or to analyse request and usage patterns so that we may enhance the content of this Website and improve this Website navigation or for any related market research purposes, either internally or through third parties.

 

DISCLOSURE OF YOUR PERSONAL DATA

Subject to any Applicable Laws which applies to us and our Affiliates (as defined below) (whether in or outside the local jurisdiction), we may disclose your Personal Data as described below and elsewhere in this Privacy Notice:

  1. Third Party Website Providers. We may share your Personal Data with third party service providers who may be located within or outside The local jurisdiction (a) to provide you with this Website that we offer you through this Website; (b) to conduct quality assurance testing; (c) to facilitate creation of accounts; (d) to provide technical support; and/or (e) to provide other services to us. These third party service providers are not required to use your Personal Data other than to provide this Website requested by us.
  2. Affiliates and Acquisitions. We may share some or all of your Personal Data with our joint venturers, or other companies within Axiata Group Berhad, including its associated companies (our “Affiliates”), in which case we will require our Affiliates to honour this Privacy Notice.
  3. Social Networking Sites (SNS). This Website may, with your consent, automatically post, information on your SNS profile based on your most recent activities. See the section on Third Party Websites below for more information.
  4. We Do Not Share Personal Data with Advertisers, but…we do, however, allow advertisers to request that their advertisements are directed at certain users (e.g., users in a certain geographic location, or age, gender and/or with certain interests). In the event that you interact with certain advertisements, the advertisers (or the company which the advertiser works with, for example, its advertising agency or an advertising network) may determine certain characteristics about you.
  5. Third Party directed or consented to by you. We may share your Personal Data with any persons directed by or consented to by you.
  6. Professional Advisors. We may share your Personal Data with our professional advisors including but not limited to legal advisors, tax advisors, financial advisors, auditors, insurance brokers etc.
  7. Other Disclosures. Regardless of any choices you make regarding your Personal Data, we may disclose Personal Information if we believe in good faith that such disclosure is necessary (a) in connection with any legal investigation; (b) to comply with relevant laws or to respond to subpoenas or warrants served on us; (c) to protect or defend our rights or property or users of this Website; and/or (d) to investigate or assist us in preventing any violation or potential violation of the laws, this Privacy Notice, or the Terms of Use.

 

THIRD PARTY WEBSITES

When you click on a link or, in case of smartphone and mobile device, swipe to connect to any other website or location, you will leave this Website and be redirected to another site and another entity may collect Personal Data or Anonymous Information from you. We have no control over, do not review, and cannot be responsible for, these external websites or their content. This Privacy Notice do not apply to these external websites or their content, or to any collection of data after you click on links or swipe left to connect to these external websites.

By using this Website, you will also be able to connect with third party services via your SNS. By logging-in to your SNS from our Website, your SNS will provide us a token that allows them to recognize us when we ask, on your behalf, for access to your account information or to post information on your SNS profile. You will be able to revoke our access to any of your SNS at any time by amending the appropriate settings from within your account settings on your applicable SNS, though such revocation may limit this Website we are able to provide you. In addition, when you engage in certain activities within this Website, those activities may be automatically posted to your SNS profile. You will be able to disable this functionality at any time by logging into your SNS profile and selecting the option to disable this feature.

 

TRANSFER OF PERSONAL DATA 

We may also be required to transfer your Personal Data outside of the local jurisdiction in which the Personal Data is held for the purposes and to such third parties stated in this Privacy Notice.

We may transfer your Personal Data across geographical borders to other entities. Where your Personal Data has been transferred to members of our group of companies and/or to third parties located outside of the local jurisdiction, the transfer of your Personal Data is carried out under organizational, contractual and legal measures and with adequate levels of protection implemented as well as any additional local legal requirements for the parties receiving this information in order to safeguard your Personal Data.

 

RETENTION AND SECURITY OF YOUR PERSONAL DATA

We are committed to ensuring that your Personal Data is stored securely and will store your Personal Data only for such duration as necessary and/or as per the Applicable Laws permit.

We place great importance on ensuring the security of your Personal Data and will regularly review and implement up-to- date technical and organisational security measures to safeguard the confidentiality and security of all your Personal Data. This includes contractual agreements with relevant third parties, whereby we shall endeavour to procure them to incorporate our standards as a minimum. Your Personal Data will also be retained in compliance with this Privacy Notice and/or the terms and conditions of your agreements for the duration of your relationship with us, for such period as may be necessary to protect our interests as may be deemed necessary, where otherwise required by the law or relevant regulation.

Disclaimer: No method of transmission over the Internet, or method of electronic storage, is 100% secure. Therefore, while we use reasonable efforts to protect your Personal Information, we cannot guarantee its absolute security.

 

YOUR RIGHTS TO ACCESS AND CORRECT YOUR PERSONAL DATA

  1. Choices. We offer you choices regarding the collection, use, and sharing of your Personal Data. Nevertheless, should you decline to provide any Personal Data that is essential to us to enable us to process your information, we may not be able to process your application/request or provide you with the access to this Website.
    • We will periodically send you free newsletters and e-mails that promote the use of this Website. When you receive newsletters or promotional communications from us, you may indicate a preference to stop receiving further communications from us and you will have the opportunity to “opt-out” by following the “unsubscribe” instructions provided in the e-mail you receive, by terminating your subscription or by contacting us (please see contact information below).
  1. Changes to Personal Data. You may have access to or change or limit the processing of or withdraw your consent to our processing of your Personal Data in our possession or control by contacting us. Any request of access to correct Personal Data may be subjected to a fee and also to the provisions of the Applicable Laws. We reserve the right to decline requests that jeopardize the security and privacy of the personal data of others as well as requests that are impractical or not made in good faith. Additionally, it is important to note that system-recorded Personal Data is not editable. When we delete any information, it will be deleted from the active database, but may remain in our archives. To the extent permitted by law, we may also retain your information for fraud prevention or similar purposes required by laws.

Notwithstanding the foregoing, we reserve our rights to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your Personal Data.

 

WHAT IF PERSONAL DATA PROVIDED BY YOU IS INCOMPLETE?

DISCLAIMER

The accuracy and completeness of your Personal Data depends on the information you provide. We assume that the information you have provided is accurate, up to date and complete unless you inform us otherwise.

 

REVISIONS TO PRIVACY NOTICE

We may review and update this Privacy Notice from time to time to reflect changes in the laws, in our business practices, procedures and structure, and the community’s changing privacy expectations. The latest version of the Privacy Notice will be made available on this Website.

Where we consider, at our sole discretion, that the revisions made on the Privacy Notice are substantive, notice of such revisions will be provided on this Website or by such other means of communication deemed suitable by us, for example, by sending you an e-mail to the last e-mail address you provided to us. Please note that at all times you are responsible for updating your Personal Data and to provide us with your most current e-mail address. In the event that the last e-mail address that you have provided us is not valid, or for any reason is not capable of delivering to you the notice described above, our dispatch of the e-mail containing such notice will nonetheless constitute effective notice of the changes described in the notice.

If you do not agree to the changes in our use of your Personal Data, you must notify us immediately and stop accessing and using this Website. Continued use of our Website, following notice of such changes shall indicate your acknowledgement of such changes and agreement to be bound by the terms and conditions of such changes.

In the event of any conflict between the English and other language versions, the English version shall prevail. Should you have any query in relation to this Privacy Notice or how we handle your Personal Data, kindly contact info@axiatadigital.com

This Privacy Notice was updated on 26 February 2021

NOTIS PRIVASI

Axiata Digital Services Sdn. Bhd. (“ADS” atau “kami“) menghargai privasi anda dan kami komited untuk melindungi semua Data PeribadiData Peribadi (seperti yang ditakrifkan di bawah) yang disimpan oleh kami, selaras dengan undang-undang yang berkaitan dengan Data Peribadi (termasuk Peribadi Akta Perlindungan Data 2010), Notis Privasi ini (seperti yang ditakrifkan di bawah) dan Syarat Penggunaan kami (“Undang-Undang Berkaitan”). Semua aktiviti kami disokong berdasarkan prinsip  T.R.U.S.T. kami yang bersifat telus (Transparent), menghormati hak  (Rights) anda, semasa kami menggunakan (Use) Data Peribadi anda, melalui amalan keselamatan (Security) siber yang kukuh dan kami menggunakan kecermatan yang sewajarnya apabila pemindahan (Transfer) data diperlukan.

Terma dan syarat berikut (“Notis Privasi“) mengawal akses dan penggunaan perkhidmatan kami, melalui komunikasi e-mel anda dengan kami, melalui penyertaan anda dalam acara, seminar dan / atau aktiviti promosi lain, melalui hubungan perniagaan umum kami dengan anda, dan melalui laman web ini https://wordpress-474298-1489366.cloudwaysapps.com dan semua maklumat, kandungan, produk, perkhidmatan dan fungsi yang terdapat di atau melalui laman web ini (secara koletif, “Laman Web“) . Laman web ini dimiliki dan dikendalikan oleh kami, syarikat yang diperbadankan di bawah undang-undang Malaysia dengan alamat perniagaannya di Level 32, Menara Axiata, 9, Jalan Stesen Sentral 5, Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, MALAYSIA.

Untuk mengelakkan keraguan, melainkan jika konteksnya memerlukan sebaliknya, perkataan yang digunakan dalam Notis Privasi ini akan mempunyai makna yang sama yang dinyatakan dalam Syarat Penggunaan.

Notis Privasi ini menerangkan:

  1. Jenis Data Peribadi yang kami kumpulkan dan bagaimana kami mengumpulkannya;
  2. Bagaimana kami menggunakan Data Peribadi anda;
  3. Pihak yang kami zahirkan Data Peribadi kepada;
  4. Pemindahan Data Peribadi anda (jika ada);
  5. Penyimpanan Data Peribadi anda; dan
  6. Pilihan yang kami tawarkan, termasuk cara mengakses dan mengemas kini Data Peribadi anda.

Dengan menggunakan Laman Web kami, anda bersetuju dengan Notis Privasi ini dan anda akan dianggap telah mengizinkan pengumpulan, penggunaan dan penzahiran Data PeribadiData Peribadi anda menurut Notis Privasi ini. Anda juga bersetuju untuk mendapatkan persetujuan daripada pelanggan, pekerja dan ejen dan pekerja anda untuk penggunaan dan akses Data Peribadi mereka oleh kami dan pihak ketiga yang lain.

 

APAKAH JENIS DATA PERIBADI YANG KAMI KUMPUL DAN BAGAIMANA KAMI MENGUMPULNYA

Data Peribadi” bermaksud apa-apa maklumat yang berkaitan dengan anda, sama ada secara langsung atau tidak langsung, atau membenarkan seseorang untuk mengenal pasti anda.

Maklumat Anonim“ ertinya, data yang tidak dikaitkan dengan atau dikaitkan dengan Data Peribadi anda termasuk, maklumat agregat. Maklumat Anonymous tidak, dengan sendirinya, membenarkan pengenalpastian individu.

Untuk membolehkan kami memberi anda akses kepada Laman Web ini, kami mungkin perlu dan/atau mungkin dikehendaki untuk mengumpul, merekodkan, memegang, menggunakan, menzahirkan dan menyimpan (iaitu “proses”) Data Peribadi dan Maklumat Anonim, termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

  1. Maklumat yang anda berikan kepada kami melalui hubungan anda dengan kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada, maklumat yang anda berikan semasa menggunakan Laman Web ini. Contohnya termasuk:
    • Data Peribadi dari anda, tersedia atas akses atau penggunaan Laman Web kami, dan maklumat lain yang anda berikan kepada kami melalui Laman Web ini (termasuk, tetapi tidak terhad kepada Kandungan Pengguna yang anda hantar melalui Laman Web ini).
    • Maklumat mengenai interaksi anda dengan Laman Web ini.
    • Maklumat, jika ada, perlu untuk menyelesaikan transaksi melalui Laman Web ini.
    • Maklumat daripada komunikasi bertulis apabila anda memberikan Maklum Balas dan Koresponden, atau hubungi kami.
  2. Maklumat yang dikumpul oleh teknologi melalui Laman Web ini. Sebagai contoh:
    • Maklumat dari anda, termasuk jenis penyemak imbas web anda, alamat Protokol Internet (IP) (nombor yang secara automatik diberikan kepada komputer anda apabila anda menggunakan Internet, yang mungkin berbeza dari sesi ke sesi), nama domain, profil pengguna, dan / atau setem tarikh / masa untuk lawatan anda, dan, berkenaan dengan telefon bimbit anda, pengecam peranti unik, lebih dikenali sebagai ID Android dan ID pengiklanan.
    • Maklumat daripada pembekal perkhidmatan pihak ketiga, dengan persetujuan anda, yang mungkin termasuk kandungan profil anda atau jenis maklumat yang dapat dikenal pasti secara peribadi.
    • Maklumat cookies dan URL untuk mengumpulkan maklumat mengenai tarikh dan masa kunjungan anda dan maklumat yang anda cari dan lihat. “Cookies” adalah kepingan kecil maklumat yang dihantar oleh laman web ke pemacu keras komputer anda semasa anda melihat laman web. Kami boleh menggunakan kedua-dua Cookie sesi (yang tamat tempoh apabila anda menutup penyemak imbas web anda) dan Cookies yang berterusan (yang tinggal di komputer anda sehingga anda memadamkannya) untuk memberikan anda pengalaman yang lebih peribadi dan interaktif di Laman Web ini. Cookies yang berterusan boleh dialih keluar dengan arahan penyemak imbas web berikut.
    • Maklumat dari teknologi yang berkaitan yang digunakan berkaitan dengan telefon bimbit, termasuk ID Android, untuk merakam tarikh, masa, mencari dan melihat maklumat yang berkaitan dengan telefon bimbit anda.
    • Maklumat tentang cara anda menggunakan dan berinteraksi dengan Laman Web ini dan Laman Web ini melalui perkhidmatan analisis pihak ketiga seperti Google Analytics (https://www.google.com/analytics) atau Google AdSense (https://www.google.com/adsense). Perkhidmatan analitik pihak ketiga sedemikian boleh menggunakan Kuki untuk mengumpulkan maklumat seperti halaman yang anda lawati, alamat IP anda, cap tarikh / masa untuk lawatan anda dan tapak yang mengalihkan anda ke Laman Web ini.
  3. Maklumat daripada pihak ketiga seperti penyedia maklumat rujukan kredit, agensi pelaporan kredit dan agensi kerajaan/statutori.
  4. Maklumat dari sumber-sumber lain yang anda telah berikan persetujuan anda untuk menzahirkan maklumat yang berkaitan dengan anda dan / atau jika tidak selainnya terhad.
  5. Maklumat yang dikumpulkan daripada anda tentang orang lain dalam situasi di mana anda memutuskan untuk menjemput pihak ketiga mengakses atau menggunakan Laman Web ini. Kami akan mengumpul nama dan alamat e- mel anda dan pihak ketiga untuk menghantar e-mel dan susulan dengan pihak ketiga.

BAGAIMANA KAMI MENGGUNAKAN DATA PERIBADI ANDA

  1. Kami akan memproses Data Peribadi anda (termasuk Data Peribadi yang sensitif) menurut kepada Undang-undang Berkaitan berdasarkan pindaan yang terkini, Notis Privasi ini dan sebarang terma-terma privasi yang terkandung dalam perjanjian(-perjanjian) atau terma penggunaan dengan kami. Kami mungkin ‘memproses’ Data Peribadi anda dengan mengumpul, merekod, memegang, menyimpan, mengguna dan/atau menzahirkannya.

  1. Untuk penggunaan umum atau dikumpulkan oleh teknologi. Sebagai tambahan kepada tujuan yang dinyatakan di atas, kami boleh menggunakan Data PeribadiData Peribadi anda sama ada untuk bertindak balas kepada permintaan yang anda buat, atau untuk membantu kami dalam melayani anda lebih baik, sama ada atau tidak melalui cara teknologi, untuk satu atau lebih daripada tujuan berikut:
      • untuk memberi anda akses ke Laman Web ini;
      • untuk mengenal pasti anda sebagai pengguna dalam sistem kami;
      • untuk menyediakan pentadbiran Laman Web kami yang lebih baik;
      • untuk memberitahu pelawat tentang kemas kini ke Laman Web kami;
      • untuk mempromosikan Laman Web kami; atau produk, perkhidmatan dan tawaran istimewa pihak ketiga yang produk dan perkhidmatan kami fikir mungkin menarik minat anda;
      • untuk meningkatkan dan menyesuaikan kualiti pengalaman apabila anda berinteraksi dengan Laman Web kami;
      • untuk menghantar respons atau pemberitahuan e-mel pentadbiran anda, seperti keselamatan atau nasihat sokongan dan penyelenggaraan;
      • untuk menjawab pertanyaan anda yang berkaitan dengan peluang pekerjaan atau permintaan lain;
      • untuk menghantar tawaran dan bahan promosi yang berkaitan dengan Laman Web kami dan untuk tujuan pemasaran yang lain;
      • untuk mengesan maklumat khusus pengguna pada halaman yang diakses atau dikunjungi oleh pengguna;
      • untuk meningkatkan dan menyesuaikan kualiti pengalaman apabila anda berinteraksi dengan Laman Web ini, dan Laman Web ini;
      • untuk tujuan menguatkuasakan atau mempertahankan hak undang-undang kami dan / atau mendapatkan nasihat undang-undang;
      • untuk membantu pencegahan, pengesanan atau penyiasatan jenayah atau aktiviti jenayah yang mungkin atau untuk pentadbiran keadilan;
      • untuk tujuan keselamatan dan audit dalaman;
      • untuk tujuan lain yang mungkin diarahkan atau dipersetujui oleh anda; dan
      • untuk semua tujuan lain berhubung dengan atau bersampingan dengan perkara di atas.
    1. Penciptaan Maklumat Anonim. Kami juga boleh menggunakan nama samaran, anonymise atau agregat Data PeribadiData Peribadi anda yang membuat data yang dapat dikenal pasti secara peribadi kepada anda atau mana- mana pihak ketiga. Maklumat Anonymous ini boleh digunakan untuk mempersonalisasikan Laman Web ini, termasuk mengarahkan iklan tertentu untuk menjadikannya lebih relevan kepada anda atau menganalisis corak permintaan dan penggunaan supaya kami dapat meningkatkan kandungan Laman Web ini dan meningkatkan navigasi Laman Web ini atau untuk penyelidikan pasar yang berkaitan tujuan, sama ada secara dalaman atau melalui pihak ketiga.

PENZAHIRAN DATA PERIBADI ANDA

Tertakluk kepada Undang-undang Berkaitan yang terpakai kepada kami dan Affiliates kami (seperti yang ditakrifkan di bawah) (sama ada di dalam atau di luar bidang kuasa tempatan), kami boleh menzahirkan Data Peribadi anda seperti yang diterangkan di bawah dan di tempat lain di Notis Privasi ini:

  1. Penyedia Laman Web Pihak Ketiga. Kami mungkin berkongsi Data PeribadiData Peribadi anda dengan penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang mungkin terletak di dalam atau di luar Bidang kuasa tempatan (a) untuk memberi anda Laman Web ini yang kami tawarkan melalui Laman Web ini; (b) untuk menjalankan ujian jaminan kualiti; (c) untuk memudahkan penciptaan akaun; (d) untuk memberi sokongan teknikal; dan / atau (e) untuk menyediakan perkhidmatan lain kepada kami. Penyedia perkhidmatan pihak ketiga ini tidak dikehendaki menggunakan Data PeribadiData Peribadi anda selain daripada menyediakan Laman Web ini yang diminta oleh kami.
  2. Affiliates dan Pengambilalihan. Kami mungkin berkongsi beberapa atau semua Data Peribadi anda dengan rakan usaha sama kami, atau syarikat lain dalam Axiata Group Berhad, termasuk syarikat bersekutunya (“Affiliates” kami), dalam hal ini kami akan menghendaki ahli Affiliates kami untuk menghormati Notis Privasi ini.
  3. Tapak Rangkaian Sosial (“SNS”). Laman web ini boleh, dengan persetujuan anda, menyiarkan secara automatik, maklumat mengenai profil SNS anda berdasarkan aktiviti terkini anda. Lihat bahagian di Laman Web Pihak Ketiga di bawah untuk maklumat lanjut.
  4. Kami tidak berkongsi Data Peribadi dengan Pengiklan, tetapi… kami, bagaimanapun, membenarkan pengiklan meminta agar iklan mereka diarahkan pada pengguna tertentu (cth., Pengguna di lokasi geografi tertentu, atau umur, jantina dan/atau dengan kepentingan tertentu). Sekiranya anda berinteraksi dengan iklan tertentu, pengiklan (atau syarikat yang pengiklan berfungsi dengan baik, misalnya, agensi pengiklanan atau rangkaian pengiklanan) mungkin menentukan ciri-ciri tertentu tentang anda.
  5. Pihak Ketiga yang diarahkan atau dipersetujui oleh anda. Kami mungkin berkongsi Data PeribadiData Peribadi anda dengan mana-mana orang yang diarahkan oleh atau bersetuju oleh anda.
  6. Penasihat Profesional. Kami mungkin berkongsi Data PeribadiData Peribadi anda dengan penasihat profesional kami termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat undang-undang, penasihat cukai, penasihat kewangan, juruaudit, broker insurans dll.
  7. Penzahiran Lain. Tidak kira apa-apa pilihan yang anda buat mengenai Data Peribadi anda, kami boleh menzahirkan Data Peribadi jika kami percaya dengan niat baik bahawa penzahiran itu perlu (a) berkaitan dengan sebarang penyiasatan undang-undang; (b) untuk mematuhi undang-undang yang berkaitan atau untuk menjawab sepina atau waran yang disampaikan kepada kami; (c) untuk melindungi atau mempertahankan hak atau harta atau pengguna kami Laman Web ini; dan / atau (d) untuk menyiasat atau membantu kami untuk mencegah apa-apa pelanggaran atau kemungkinan pelanggaran undang-undang, Notis Privasi ini, atau Syarat Penggunaan.

LAMAN WEB PIHAK KETIGA

Apabila anda mengklik pada pautan atau, sekiranya telefon pintar dan peranti mudah alih, sapu untuk menyambung ke mana- mana laman web atau lokasi lain, anda akan meninggalkan Laman Web ini dan dialihkan ke laman lain dan entiti lain boleh mengumpul Data PeribadiData Peribadi atau Maklumat Anonim daripada anda. Kami tidak mempunyai kawalan, tidak mengkaji semula, dan tidak boleh bertanggungjawab terhadap laman web luar atau kandungan mereka. Notis Privasi ini tidak terpakai untuk laman web luaran atau kandungan mereka, atau kepada sebarang koleksi data selepas anda mengklik pada pautan atau leret ke kiri untuk menyambung ke laman web luaran ini.

Dengan menggunakan Laman Web ini, anda juga akan dapat berhubung dengan perkhidmatan pihak ketiga melalui SNS anda. Dengan log masuk ke SNS anda dari Laman Web kami, SNS anda akan memberikan kami tanda yang membolehkan mereka mengenali kami apabila kami meminta, bagi pihak anda, untuk mengakses maklumat akaun anda atau untuk menghantar maklumat mengenai profil SNS anda. Anda akan dapat membatalkan akses kami kepada mana-mana SNS anda pada bila-bila masa dengan meminda tetapan yang sesuai dari dalam tetapan akaun anda pada SNS yang berkenaan, walaupun pembatalan semacam itu mungkin mengehadkan Laman Web ini yang dapat kami berikan kepada anda. Di samping itu, apabila anda terlibat dalam aktiviti tertentu dalam Laman Web ini, aktiviti-aktiviti tersebut boleh disiarkan secara automatik ke profil SNS anda. Anda akan dapat melumpuhkan fungsi ini pada bila-bila masa dengan log masuk ke profil SNS anda dan memilih pilihan untuk melumpuhkan ciri ini.

 

PENYIMPANAN DATA PERIBADI ANDA

Kami juga mungkin perlu memindahkan Data Peribadi anda di luar bidang kuasa tempatan di mana Data Peribadi disimpan untuk tujuan dan kepada pihak ketiga yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.

Kami boleh memindahkan Data Peribadi anda merentasi sempadan geografi kepada entiti lain. Dalam keadaan di mana Data Peribadi anda telah dipindahkan kepada ahli-ahli kumpulan syarikat kami dan/atau kepada pihak ketiga yang  di luar bidang kuasa tempatan, pemindahan Data Peribadi anda dilakukan  melalui pendekatan organisasi, kontraktual dan perundangan  serta dengan tahap perlindungan yang mencukupi  di samping apa-apa keperluan undang-undang tempatan tambahan terhadap pihak yang menerima maklumat tersebut  bagi tujuan melindungi Data Peribadi anda.

 

PENYIMPANAN DAN KESELAMATAN DATA PERIBADI ANDA

Kami komited untuk memastikan Data Peribadi anda disimpan dengan selamat dan untuk jangka masa yang diperlukan dan/atau dibenarkan oleh Undang-undang Berkaitan.

Kami meletakkan sangat penting untuk memastikan keselamatan Data Peribadi anda dan akan sentiasa mengkaji dan melaksanakan langkah-langkah keselamatan teknikal dan organisasi yang terkini untuk melindungi kerahsiaan dan keselamatan semua Data Peribadi anda. Ini termasuk perjanjian kontrak dengan pihak ketiga yang berkaitan, di mana kami akan berusaha untuk mendapatkannya untuk memasukkan standard kami sekurang-kurangnya. Data Peribadi anda juga akan dikekalkan selaras dengan Notis Privasi ini dan/atau terma dan syarat perjanjian anda untuk tempoh hubungan anda dengan kami, untuk tempoh yang diperlukan untuk melindungi kepentingan kami sebagaimana yang dianggap perlu, di mana jika dikehendaki oleh undang-undang atau peraturan yang berkaitan.

Penafian: Tiada kaedah penghantaran melalui Internet, atau kaedah penyimpanan elektronik, yang 100% selamat. Oleh itu, walaupun kami menggunakan langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi Data Peribadi anda, kami tidak dapat menjamin keselamatan mutlak.

 

HAK ANDA UNTUK MENGAKSES DAN MEMBETULKAN DATA PERIBADI ANDA

  1. Pilihan. Kami menawarkan pilihan mengenai pengumpulan, penggunaan, dan perkongsian Data Peribadi anda. Walau bagaimanapun, sekiranya anda menolak untuk memberikan sebarang Data Peribadi yang penting bagi kami untuk membolehkan kami memproses maklumat anda, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan / permintaan anda atau memberikan anda akses ke Laman Web ini.
    • Kami akan menghantar surat berita dan e-mel secara berkala yang mempromosikan penggunaan Laman Web ini secara berkala. Apabila anda menerima surat berita atau komunikasi promosi dari kami, anda mungkin menunjukkan keutamaan untuk berhenti menerima komunikasi lanjut dari kami dan anda akan berpeluang untuk “memilih keluar” dengan mengikuti arahan “berhenti berlangganan” yang disediakan dalam e-mel yang anda terima, dengan menamatkan langganan anda atau dengan menghubungi kami (sila lihat maklumat hubungan di bawah).
  2. Perubahan kepada Data Peribadi. Anda mungkin mempunyai akses kepada atau menukar atau mengehadkan atau menarik balik persetujuan anda kepada pemprosesan Data Peribadi anda dalam pemilikan atau kawalan kami dengan menghubungi kami. Sebarang permintaan akses untuk membetulkan Data Peribadi mungkin dikenakan bayaran dan juga peruntukan undang-undang yang terpakai. Kami berhak untuk menolak permintaan yang menjejaskan keselamatan dan privasi Data Peribadi orang lain serta permintaan yang tidak praktikal atau tidak dibuat dengan suci hati. Di samping itu, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Data Peribadi yang direkodkan sistem tidak boleh diedit. Apabila kami memadamkan apa- apa maklumat, ia akan dipadamkan dari pangkalan data aktif, tetapi mungkin kekal dalam arkib kami. Setakat yang dibenarkan oleh undang-undang, kami juga boleh menyimpan maklumat anda untuk pencegahan penipuan atau tujuan yang serupa yang diperlukan oleh undang-undang.

Walaubagaimana pun, kami mempunyai hak untuk bergantung kepada mana-mana pengecualian statutori dalam mengumpul, mengguna dan menzahirkan Data Peribadi anda. Tambahan pula, pilihan-pilihan ini tidak berkaitan di mana pemprosesan Data Peribadi adalah perlu untuk pelaksanaan kontrak.

 

BAGAIMANA SEKIRANYA DATA PERIBADI YANG DIBEKALKAN ANDA ADALAH TIDAK LENGKAP?

PENAFIAN

Ketepatan dan kesempurnaan Data Peribadi anda bergantung kepada maklumat yang anda sediakan. Kami menganggap bahawa maklumat yang anda berikan adalah tepat, terkini dan lengkap melainkan anda memberitahu kami sebaliknya.

 

SEMAKAN KE ATAS NOTIS PRIVASI

Kami boleh menyemak dan mengemaskinikan Notis Privasi ini dari semasa ke semasa untuk mencerminkan perubahan dalam undang-undang, dalam amalan, prosedur dan struktur perniagaan kami, dan harapan privasi masyarakat yang berubah. Versi terkini Notis Privasi akan disediakan di Laman Web ini.

Di mana kami mempertimbangkan, atas budi bicara kami sendiri, bahawa semakan yang dibuat pada Notis Privasi adalah substantif, notis mengenai semakan sedemikian akan disediakan di Laman Web ini atau oleh cara komunikasi lain yang dianggap sesuai oleh kami, contohnya, dengan menghantar e -mail ke alamat e-mel yang terakhir yang anda berikan kepada kami. Sila ambil perhatian bahawa pada setiap masa anda bertanggungjawab untuk mengemas kini Data Peribadi anda dan untuk memberikan kami alamat e-mel paling terkini anda. Sekiranya alamat e-mel terakhir yang telah anda berikan kepada kami tidak sah, atau atas sebab apa pun tidak dapat menyampaikan kepada anda notis yang dinyatakan di atas, pengiriman e- mel kami yang mengandungi notis tersebut akan tetap menjadi notis yang berkesan daripada perubahan yang dinyatakan dalam notis itu.

Jika anda tidak bersetuju dengan perubahan penggunaan Data Peribadi anda, anda mesti memberitahu kami dengan segera dan berhenti mengakses dan menggunakan Laman Web ini. Penggunaan laman web kami yang berterusan, setelah notis mengenai perubahan tersebut akan menunjukkan pengakuan anda tentang perubahan dan perjanjian tersebut untuk terikat dengan terma dan syarat perubahan tersebut.

Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi-versi dalam bahasa lain, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan berhubung dengan Notis Privasi ini atau cara kami mengendalikan Data Peribadi anda, sila hubungi info@axiatadigital.com

Notis Privasi ini dikemas kini pada 26 Februari 2021

Scroll to Top